četrtek, april 14, 2011

Japonska se bo še tresla


Po katastrofalnem potresu, ki je prizadel Japonsko, se tla še zmeraj umirjajo. Seizmologi so v mescu dni zabeležili več kot 400 popotresnih sunkov z magnitudo nad 5 stopnjo in na tisoče šibkejših. Čeprav njihova pogostnost upada, bo za dokončno umiritev tal po prepričanju seizmologov potrebnih od pet do deset let.

V zadnjem tednu se je Tokio zatresel kar sedemkrat, vsak sunek pa pred Japonce postavlja nove izzive. Popotresni sunki so lahko namreč prav tako uničujoči, sprožijo pa tudi cunamije. Potresu ob obali Sumatre, leta 2004, z magnitudo 9,1 stopnje, ki je povzročil cunami, v katerem je izgubilo življenje 200.000 ljudi, je tri mesece kasneje sledil popotresni sunek z magnitudo 8,6 stopnje. Popotresni sunek, ki je prejšnji četrtek stresel Japonsko, je dosegel magnitudo 7,1 stopnje. Cunamija sicer ni sprožil, je pa zaustavil pet termoelektrarn na premog in brez elektrike je ostalo 3,6 milijona gospodinjstev.

Zaradi tresenja tal so improvizirane hladilne sisteme v kompleksu Fukušima začasno ustavili in reševalci so se umaknili na varno. Predstavnik TEPCA je kasneje priznal, da so bili poškodovani reaktorji najmanj eno uro brez nadzora in da trenutno največja nevarnost grozi prav zaradi popotresnih sunkov in cunamija, ki bi ponovno zalil reaktorje. Da bi to preprečili bodo tehniki zdaj vzpostavili tri obrambne sisteme. Električne kable, ki vodijo do posameznih reaktorjev, bodo medsebojno povezali, tako da bodo napajanje iz omrežja lahko vzdrževali tudi v primeru, če je ena od povezav poškodovana. Dieselske generatorje za oskrbo črpalk v primeru izpada elektrike bodo prestavili na manjšo vzpetino v kompleksu, tja pa bodo začasno namestili tudi eno od gasilskih črpalk, s katero lahko ohlajajo reaktorje in izrabljene gorivne palice.

Ni komentarjev: