četrtek, marec 17, 2011

Nerešljiva uganka

Šesti dan po katastrofalnem potresu ostajajo razmere v kompleksu jedrskih elektrarn Fukušima dramatične. Dejansko stanje je pravzaprav težko oceniti, saj Japonska vlada rezultatov meritev sevanja ne objavlja, če pa držijo podatki o danes izmerjeni vrednosti nad najbolj kritičnim reaktorjem št. 3, ki vsebuje tudi plutonij, težavam ni videti konca. Na višini 100 metrov naj bi sevanje doseglo 87,7 milisievertov na uro, kar močno otežuje hlajenje iz zraka.

Da so razmere v Fukušimi nejasne, dokazujejo tudi nasprotujoči si napotki različnih organizacij. Medtem ko Japonski Rdeči Križ zagotavlja, da je Tokyo za potnike povsem varen, so Združene države svojemu diplomatskemu osebju dovolile, da z Japonske umakne člane svojih družin. K odhodu Američani, ki so na otok že poslali svoja letala, pozivajo tudi druge svoje državljane.

Medtem kompleks reaktorjev preletavajo japonski vojaški helikopterji z vrečami vode. Oblasti so potrdile, da je najbolj kritično stanje reaktorja št. 3 z mešanim gorivom, ki poleg urana vsebuje tudi plutonij in v katerem je v ponedeljek odjeknila eksplozija. Težave se pojavljajo tudi v sosednjem reaktorju št. 4, ki ob potresu, zaradi vzdrževalnih del ni deloval, a vsebuje izrabljene gorivne palice, ki jih je v torek zajel ogenj. Po požaru je v bazenu za hlajenje izrabljenega goriva prišlo do eksplozije in Japonska agencija za jedrsko varnost je potrdila, da je poškodovala zunanjo steno reaktorja.

Če je ocena Agencije za jedrsko varnost Združenih narodov pravilna, je sredica v reaktorjih 1, 2 in 3 delno že staljena, reaktorske posode pa zaenkrat ne kažejo znakov poškodb. Če bodo zdržale temperaturni stres in pritiske, ki so jim izpostavljene, dokler jih ne ohladijo, se bo mogoče izogniti najhujšemu. Japonske oblasti obljubljajo, da bodo hladilna sistema reaktorjev št. 1 in 2 poskusili ponovno zagnati, takoj ko bodo kompleksu zagotovili električno energijo, hlajenje problematičnega reaktorja št. 3 in bazenov z izrabljenimi gorivnimi palicami pa zaenkrat ostaja nerešljiva uganka.

Ni komentarjev: