petek, marec 18, 2011

Černobilska rešitev


Prvi teden, odkar Japonski grozi jedrska katastrofa, je minil v pričakovanju dobrih novic. Žal se razmere v kompleksu jedrskih elektrarn Fukušima ne izboljšujejo. Tehniki si še zmeraj prizadevajo priključiti hladilna sistema reaktorjev št. 1 in 2 na omrežje. Če bo šlo vse po sreči, bodo črpalke zagnali v soboto zjutraj. Najbolj problematični reaktor št. 3, ki vsebuje gorivno mešanico s plutonijem, skušajo še naprej ohlajevati s polivanjem morske vode.

Medtem se v reševalne poskuse bolj dejavno vključujejo Američani. General Electric, ki je načrtoval vseh šest reaktorjev v Fukušimi, je potrdil, da je na Japonsko poslal več svojih inženirjev. Razmere pozorneje spremlja tudi Ameriška uprava za jedrsko varnost, ki je svoje ugotovitve včeraj predstavila pred kongresnim odborom. Po ocenah ameriških strokovnjakov bo reaktorje oziroma bazene z izrabljenim gorivom potrebno hladiti več tednov, preden se bo gorivo pričelo ohlajati.

Medtem je na Japonsko prispel Yukiya Amano, vodja Mednarodne organizacije za jedrsko varnost, da bi "zagotovil boljšo komunikacijo z Japonskimi oblastmi". Po prvotni napovedi naj bi obiskal tudi Fukušimo, a je načrt zdaj spremenjen. Predstavnik Mednarodne zdravstvene organizacije pa je med tem na Kitajskem skušal pomiriti tamkajšnje prebivalstvo z izjavo, da zaenkrat ni dokazov o širitvi radioaktivnosti iz območja v bližini reaktorskega kompleksa.

Za največje presenečenje današnjega dne je poskrbel predstavnik podjetja TEPCO, ki elektrarne upravlja. Potem, ko je na tiskovni konferenci potrdil, da katastrofo zaenkrat skušajo preprečiti z ohlajanjem reaktorjev z morsko vodo, pa ni izključil možnosti, da bi reaktorje zaprli z betonskim pokrovom. Tak način reševanja so uporabili v Černobilu, ko so v eksploziji poškodovani reaktor prekrili z betonom, nato pa ga obdali s tako imenovanim sarkofagom.

Ni komentarjev: