sreda, marec 16, 2011

Od katastrofe do havarije?


Japonski cesar ljudstvu ne spregovori pogosto. Ko so danes japonske televizijske postaje prekinile program, da je 77 letni cesar Akihito ljudstvu sporočil svojo "globoko zaskrbljenost" nad razmerami v poškodovanih jedrskih elektrarnah, je postalo jasno, da se te spreminjajo na slabše.

Upravljavec poškodovanih elekrtrarn, TEPCO je zjutraj sporočil, da hlajenje poškodovanih reaktorjev zaenkrat prekinja in začasno umika svoje delavce na varno, Kot kaže, je stanje v elektrarnah ušlo izpod nadzora, saj je v bližini reaktorjev radioaktivnost tako narasla, da onemogoča vsakršne posege. To potrjuje tudi dejstvo, da so reševalci zaenkrat opustili načrt reševanja iz zraka.

Ena od zamisli, ki nadvse spominja na neuspešne poskuse gašenja Černobilskega reaktorja pred četrt stoletja, je namreč predvidevala, da bi vodo zajemali iz morja s helikopterjem in jo nato zalivali prek reaktorskih posod. Japonski obrambni minister pa je nedavno potrdil, da to zaenkrat ni mogoče zaradi visoke radioaktivnosti v kompleksu. Po zadnjih ugibanjih sta dva reaktorja do polovice sicer napolnjena z vodo, v enem naj bi bilo vode celo dovolj. Reševalce skrbi predvsem stanje v bazenih z izrabljenimi gorivnimi palicami, kjer je zaradi izparevanja vode in segrevanja izrabljenega goriva že včeraj prišlo do požara.

Zadnja poročila kažejo, da so v reševanje zdaj vključeni tudi Američani, katerih ponudbe za pomoč so Japonci še včeraj zavračali. Medtem Francozi svoje državljane pozivajo, naj zapustijo Japonsko, danes pa o splošni evakuaciji osebja poročajo tudi iz predstavništev nekaterih nemških in ameriških podjetij. Da je situacija resna kaže tudi odločitev Južne Koreje, ki je Japonski obljubila večino svojih strateških zalog borove kisline. Ta se uporablja pri nadzoru cepljenja jeder in bi prišla prav v primeru havarije.

2 komentarja:

Darja pravi ...

To je res slabo, za cel svet. Po eni strani se trudimo izdelat bolj varčne avtomobile, reciklirat papir, itd. po drugi strani imamo pa vsake pol leta eno ogromno ekološko katastrofo. Najprej naftne ploščadi, zdej nuklearke.

Lorax pravi ...

@Darja Verjetno se je paradigma proizvodnje/porabe, kot jo poznamo danes, izpela. Naj še tako pridno recikliramo in se trudimo za okolju prijazne izdelke, industrija hoče/mora prodati vedno več; izdelki so zato čedalje manj trpežni, tudi, če jih v celoti recikliramo, potrebujemo za izdelavo novega energijo, vedno več izdelkov, vedno več energije; vedno več ljudi, vedno več izdelkov. Rast pa ima svojo mejo, če je ne bomo upoštevali, nas bo na to spomnilo okolje.