sobota, marec 19, 2011

Dobre in slabe novice iz Fukušime


Iz Fukušume danes končno prihajajo tudi dobre novice. TEPCO je potrdil, da je tehnikom kompleks elektrarn uspelo povezati z električnim omrežjem. Potem ko so položili kable na manjkajočem odseku, je zdaj elektrarnam ponovno mogoče dobavljati energijo. Najprej bodo skušali zagnati črpalke reaktorja št. 2 in št. 5, medtem ko hladilni sistem reaktorja št. 6 že poganja dieselski agregat.

V 20 kilometrskem območju okrog elektrarne je po navedbah Japonskih oblasti zdaj na delu 300 delavcev, ki skušajo ponovno vzpostaviti hladilne sisteme in preprečiti pregrevanje v bazenih z izrabljenim gorivom. Ti ostajajo najbolj zagonetni del reševalnih poskusov, saj so včerajšnje fotografije potrdile, da so bile gorivne palice v nekaterih bazenih izpostavljene zraku, od tam pa verjetno izvira tudi velik del sevanja.

Slabe novice razkriva predvsem pristanek japonskih oblasti na zvišanje ocene nesreče v Fukušimi. Ta je zdaj povišana s 4 na 5 stopnjo mednarodne lestvice INES in izenačena z nesrečo elektrarne na Otoku treh milj. Zvišanje ocene pomeni, da japonske oblasti posredno priznavajo smrtne žrtve zaradi žarčenja. Medtem mnogi strokovnjaki opozarjajo, da nesreče v Fukušimi ni mogoče primerjati z Otokom treh milj izpred 42 let, saj je šlo v Pennsylvaniji zgolj za en reaktor.

Medtem ko so Američani potrdili, da so »zanemarljivi dvig radiacije« zaznali na njihovi Zahodni obali, pa se na Japonskem že razkrivajo nove posledice nesreče. V vzorcih mleka in špinače iz bližine Fukušime so ugotovili povišano radioaktivnost, kar pomeni, da se utegne Japonska kmalu soočiti s pomanjkanjem nekaterih prehrambenih izdelkov. Razmere utegnejo dodatno zaplesti meteorološke razmere, saj napovedi kažejo spremembe v smeri vetra, ki se lahko obrne z morja.

Ni komentarjev: