torek, februar 22, 2011

Nafta raste

Vse večja negotovost v Severni Afriki je ceno nafte danes pognala v višave. Za sod je treba odšteti že 108 dolarjev, kar je največ, odkar je svet zajela gospodarska kriza

Libija, po kapaciteti črpanja tretja v Afriki in dvanajsta na svetu, je pred nemiri dnevno proizvedla 1,6 milijona sodov, kar po zatrjevanju analitikov nima večjega vpliva na svetovno ponudbo. OPEC, s svojimi 6 milijoni prostih kapacitet bi zlahka zapolnil vrzel, ki nastaja, ko naftne družbe umikajo svoje osebje iz države in zmanjšujejo proizvodnjo. Po drugi strani pa zdaj, ko sta padla Tunizija in Egipt, Arabsko gibanje dobiva zalet in nemiri se hitro lahko razširijo v Alžirijo, Kuvajt ali celo Arabske Emirate. Takšen razplet dogodkov pa bi že pomenil resno grožnjo nemoteni oskrbi z nafto.

Libijske nemire zaenkrat občutijo predvsem v Italiji, ki je z Gadafijevo oblastjo, predvsem pod Berlusconijevo vladavino, okrepila stike. Libija je največja italijanska dobaviteljica nafte, pokriva pa tudi 10 odstotkov potreb naših sosedov po zemeljskem plinu.

Ni komentarjev: