petek, februar 18, 2011

Izpusti padajo


Da ima vsaka medalja dve plati, kažejo tudi uradni podatki o izpustih toplogrednih plinov med gospodarsko krizo. Ta teden je Ameriško ministrstvo za okolje (Environmental Protection Agency) potrdilo, da so se leta 2009, tako kot že leto poprej, ameriški izpusti toplogrednih plinov zmanjšali.

V drugem letu krize so zabeležili 6 odstotno zmanjšanje, največje v zadnjih petnajstih letih. Uspeh je toliko večji, ker se je prebivalstvo v tem času povečalo za 43 milijonov. Ministrstvo zmanjšanje izpustov pripisuje predvsem gospodarskemu zastoju, pa tudi opuščanju premogovništva in večji uporabi zemeljskega plina pri proizvodnji elektrike. Združene države so bile desetletja na vrhu svetovnega seznama toplogrednih emisij, dokler jih pred petimi leti ni izpodrinila Kitajska.

Zmanjšanje emisij je dobra novica tudi za Obamo, ki mu ni uspelo sprejeti zakonskih omejitev za industrijo, se je pa pred Združenimi narodi zavezal, da bodo ZDA do leta 2020 emisije zmanjšale za 17 odstotkov, na raven leta 2005. Američani so polovico zmanjšanja zdaj že dosegli. Strokovnjaki vendarle opozarjajo - z zniževanjem emisij bo potrebno nadaljevati tudi, ko si bo ameriško gospodarstvo opomoglo.

Ni komentarjev: