sreda, februar 23, 2011

Katera je prava?


Če so zagovorniki biološke pridelave še pred mesecem zatrjevali, da so študije pokazale večjo hranljivost bio živil, zdaj druga raziskava kaže nasprotno sliko: konvencionalno pridelane povrtnine naj ne bi bile nič slabše.

Do tega zaključka je, na podlagi dvoletne raziskave, prišla Britanska potrošniška organizacija, ki izdaja revijo Which. Primerjava, ki je obsegala vzorce krompirja, brokolija in paradižnika, je presenetila celo naročnike. Laboratorijski testi so na primer pri konvencionalno pridelanem brokoliju pokazali opazno večjo vsebnost antioksidantov, pri krompirju pa več C vitamina, v primerjavi z biološko pridelavo. Celo za poklicne ocenjevalce biološko pridelani paradižnik ni imel nič boljšega okusa. Nasprotno, konvencionalno pridelani je bil po njihovem mnenju bolj polnega okusa in slajši.

Uredništvo revije je ob objavi rezultatov poudarilo, da zaključki študije postavljajo pod vprašaj mnoge trditve v zvezi z biološko pridelavo, da pa na podlagi njihovih ugotovitev ne gre zanemariti vseh koristi bio vrtnarjenja, na primer manjšega vpliva na okolje.

Ni komentarjev: