četrtek, februar 17, 2011

Climateprediciton se je izkazal

Jesen 2000 v Veliki Britaniji velja za najbolj vodnato doslej. V štirih mesecih je na otoku padlo 500mm dežja, največ odkar so 1766 leta začeli sistematično meriti padavine. Velik del Anglije je bil pod vodo, poplavilo je 10.000 hiš, več sto tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike in pitne vode, vojska pa je pred visoko vodo komaj rešila jedrsko elektrarno.

Spomladi, ko so se razmere umirile in so zavarovalnice razkrile škodo v višini 3,5 milijarde funtov (4,2 milijarde evrov), so se na Univerzi v Oxfordu odločili, da bodo skušali ugotoviti, ali je bila katastrofa povezana s podnebnimi spremembami. S pomočjo 300.000 donatorjev iz stotih držav, ki so skupaj darovali milijardo delovnih ur svojih osebnih računalnikov, je ekipa raziskovalcev zagnala Climateprediction.net, računalniško mrežo, ki temelji na uporabi prostih kapacitet osebnih računalnikov za simulacijo vremenskih modelov. Modeli, ki za posamezno simulacijo zahtevajo veliko kalkulacij, morajo biti ponovljeni tudi več tisočkrat, da je mogoče primerjati simulacije, ki vključujejo vpliv podnebnih sprememb od tistih, brez vpliva.

V reviji Nature je skupina iz Oxforda zdaj objavila rezultate, ki potrjujejo, da se je nevarnost poplav na Otoku zaradi podnebnih sprememb povečala za dva do trikrat. Ista skupina je pred tem, na podoben način dokazala tudi, da je verjetnost pojava vročinskega vala, kot je bil tisti, ki je leta 2003 zajel Evropo, zaradi segrevanja ozračja zdaj štiri do šestkrat večja.

Državni sekretar za energetiko in podnebne spremembe v Britanski vladi se je na objavo novih rezultatov odzval z besedami: Podnebne spremembe niso več grožnja prihodnosti, gre za jasno nevarnost, ki nam grozi zdaj.

Ni komentarjev: