sreda, februar 09, 2011

Razkrite napihnjene zaloge


Med razvpitimi depešami, ki jih objavlja Wikileaks, so se pojavili tudi dokumenti, ki utegnejo že tako pregreto ceno nafte kmalu podražiti. Sod trenutno, zaradi dogodkov v Tuniziji in Egiptu, prodajajo po ceni okrog 100 ameriških dolarjev.

Sveže objavljene depeše z Ameriške ambasade v Riadu potrjujejo to, o čemer se med geologi šušlja že vrsto let. Saudske zaloge surove nafte, ki so pomemben vir za določanje cen na svetovnem trgu, naj bi bile precenjene za 300 milijard sodov (41 milijard ton) ali kar za 40%.

Če drži to, kar je ameriškim diplomatom zaupal glavni geolog Saudskega naftnega monopola Aramco med letoma 2007 in 2009 in kar je zabeleženo v depešah, bo vrh naftne proizvodnje, tako imenovani peak oil, dosežen že prihodnje leto in ne šele čez nekaj desetletij. V eni od razkritih depeš se ameriški diplomat zato že sprašuje, kako dolgo bodo lahko Savdijci še vplivali na zniževanje cen surove nafte.

1 komentar:

enea pravi ...

upam da je to res, ker komaj čakam, da zmanjka nafte! mogoče bo svet takrat malo razmislil. samo žal mi je, da se ne bomo mogli izogniti velikim (milo rečeno) težavam.

ps: všeč mi je tvoj blog :)