četrtek, november 18, 2010

Je na koncu predora res luč?


Tudi največji optimisti izgubljajo potrpljenje. Zaupanje v sposobnost vzdrževanja evropske monetarne unije se je skrhalo do te mere, da imajo obveznice novega evro bolnika, Republike Irske, trenutno isti rating, kot ga imata dolg Pakistana ali Venezuele. S tem, da ima Pakistan nevarnega soseda, Venezuela pa Chaveza in nafto.

Tudi zdravje prvega evropskega dolžnika ne kaže znakov izboljšanja. Grški javni dolg bo v nekaj mesecih dosegel 130% odstotkov bruto domačega proizvoda, ki se pod bremenom krize vztrajno krči. V kreditno sposobnost balkanske evro-članice nihče ne verjame več. Do leta 2015 naj bi Grška država odplačala 230 milijard evrov ali 126 milijonov na dan, vključno s sobotami, nedeljami in prazniki, ki jih imajo Grki še zmeraj več, kot druge članice evro kluba.

Ko so pod vplivom gospodarske krize presahnili davčni viri in so se skrčile javne finance, je politika mirila, češ da je potrebno le zbrati manjkajoča sredstva na denarnih trgih in rešitev je blizu. Kriza je zdaj začela naplavljati trupla. Ko se je v najbolj dinamičnih državah razpočil nepremičninski balon in bi banke šle pod vodo, če jih ne bi reševale javne finance, je kazalo, da je najhujše mimo. Nato so se začeli vrstiti pozivi za zategovanje pasu in javne blagajne so ponovno na udaru, predoru pa kar ni videti konca.

1 komentar:

blazine pravi ...

Saj je ob vseh krizah tako, malo je potrebno pogledati v preteklost.