sreda, november 17, 2010

Davek na sladkosti, tokrat zares


Naraščajoči javni dolg bo, skupaj z davčnimi razbremenitvami, ki jih je po volilnem porazu demokratov obljubil Obama, po denarnici očitno udaril ljubitelje sladkanih pijač. V osnutku poročila Ameriškemu predsedniku je senatna komisija, sestavljena iz republikancev in demokratov danes predlagala vrsto ukrepov, ki naj zajezijo naraščanje javnega dolga, obenem pa razbremenijo ameriške davkoplačevalce. Poleg predlogov, ki obsegajo znižanje plač v zvezni administraciji, krčenje vojaškega proračuna ter mednarodne pomoči, se je na mizi znašel tudi predlog za uvedbo trošarine na sladkane pijače, tako imenovani soda tax.

Senatna komisija je v osnutku poročila zapisala, da bi zvezni davek na sladkane pijače "pripomogel k zmanjšanju stroškov zdravstvene blagajne, povezanih z zdravljenjem bolezni, ki so posledica prekomerne telesne teže, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter rakavimi obolenji... " Sladkane pijače naj bi bile, tako kažejo zadnje raziskave, glavni razlog za epidemijo debelosti, ki se širi povsod po svetu.

Sredi devetdesetih so izpodrinile mleko kot najpriljubljenejšo pijačo ameriške mladine in danes predstavljajo že več kot deset odstotkov dnevnega energetskega vnosa. Redno uživanje sladkanih pijač poveča verjetnost za bolezensko debelost pri mladostnikih kar za 60 odstotkov. Velika poraba naj bi bila predvsem posledica intenzivnega oglaševanja, ki je uperjeno na otroke in mladostnike. Trošarina na pijače, ki jim je dodan sladkor ali koruzni sirup, bi lahko v zvezno blagajno prinesel okrog 15 milijard dolarjev na leto. Mnogi jo že primerjajo z dajatvami na tobak in alkoholne pijače, ki so v ZDA domnevno omejile kajenje in alkoholizem.

1 komentar:

blazine pravi ...

Tale država je res zgubila kompas.
Bencin je vedno cenejši trošarine za bencin pa na vrhuncu.