sreda, avgust 25, 2010

Sredozemska prehrana - kulturna dediščina

Kar ni uspelo Idrijcem z živim srebrom, bo jeseni mogoče Italijanom z olivnim oljem, ribami in svežo povrtnino. Seznam svetovne dediščine, ki ga vodi UNESCO (Organizacija Združenih Narodov za sodelovanje na področju izobraževanja, znanosti in kulture), bi naši zahodni sosedi radi obogatili s Sredozemsko prehrano.

Unescov seznam je znan predvsem po gradbenih dosežkih preteklosti. Danes obsega 704 objektov ter 180 naravnih spomenikov, med katerimi je tudi edina slovenska lokacija, zaščitena z značilnim znakom, Škocijanske jame. Manj znano je, da obstaja tudi seznam nematerialne dediščine, ki so ga, kot protiutež arhitekturni prevladi pričeli sestavljati leta 2003. Nematerialni seznam obsega: najrazličnejše kulturne prakse, od argentinskega tanga in brazilske sambe, do kitajske kaligrafije in japonskega gledališča Kabuki. Nanj so Hrvati uspeli uvrstiti celo izdelovanje tradicionalnih čipk.

Italijanski predlagatelji si skupaj z Grki, Španci in Maročani prizadevajo, da bi na novembrskem zasedanju v Parizu med kulturne prakse uspeli uvrstiti tudi tradicionalne prehranske navade, ki izvirajo iz Sredozemlja. Pred štirimi leti, ko so poskusili prvič, so jih pri Unescu zavrnili. Zdaj, pravijo, je trenutek dozorel, saj debelost med mladino jasno kaže, kako izginjajo stare prehranske navade. Če bodo s predlogom uspeli, so vlade omenjenih držav dolžne "aktivno podpirati in ohranjati kulturno prakso, ki je predmet zaščite."

Ni komentarjev: