torek, avgust 31, 2010

Greenpeace zaustavil vrtanje

Aktivistom Greenpeacea je, kot kaže, uspelo začasno zaustaviti raziskovanje podmorskih nahajališč nafte ob Grenlandiji. Aktivistom organizacije, ki ostro nasprotuje izkoriščanju naravnih bogastev v neokrnjenih vodah Severnega morja, se je danes uspelo izkrcati z ladje Esperanca ter se prebiti v 500 metrsko zaprto območje okrog vrtalne ploščadi podjetja Cairn Energy.

Cairn Energy je prejšnji teden oznanil prve rezultate raziskovalnega vrtanja v zalivu Baffin, ki kažejo na možnost izkoriščanja večjih zalog ogljikovodikov. Zaprto območje, ki naj bi raziskovalno vrtino obranilo pred aktivisti, varuje Danska vojaška mornarica. Kljub napovedi oblasti, da bodo v primeru preboja blokade kapitana Esperance zaprli, se je aktivistom uspelo izkrcati z ladje in se prebiti do podporja vrtalne ploščadi ter se nanj prikleniti.

Greenpeace je sporočil, da imajo aktivisti s seboj zadostne zaloge hrane in ustrezno zaščito, tako da bodo lahko vztrajali na podnožju ploščadi tudi več dni in na ta način preprečili nadaljevanje raziskav. Po varnostnih predpisih mora namreč Cairn Energy zdaj vrtanje zaustaviti, dokler oseb na podporju ne odstranijo. Greenpeace upa, da jim bo uspelo preprečiti nadaljevanje vrtanja v letošnji sezoni, ki se bo iztekla v nekaj tednih, saj bodo vode Severnega morja kmalu spet zmrznile.

Ni komentarjev: