torek, avgust 24, 2010

Nafta pri Grenlandiji

Napovedi, da bo krčenje ledenega pokrova zaradi podnebnih sprememb omogočilo lažje odkrivanje nafte, se uresničujejo. Podjetje Cairn Energy, ki ima dovoljenje Danskih oblasti za raziskovanje podmorskih nahajališč ob Grenlandiji, je objavilo najdbo perspektivne geološke formacije, ki vsebuje plin, po vsej verjetnosti pa tudi nafto.

Novico so na Danskem sprejeli z mešanimi občutki, podjetje pa je bilo pri objavi prvih rezultatov zelo previdno. Njegovi predstavniki so poudarili, da vrtanje poteka pod najstrožjimi varnostnimi ukrepi, saj se zavedajo občutljivosti morskega okolja. Program raziskav vključuje dve ploščadi, od katerih ena vrta raziskovalno vrtino, druga pa je v stanju pripravljenosti. V primeru nesreče bi bilo tako mogoče v najkrajšem času izvrtati reševalno vrtino in preprečiti ekološko katastrofo, do kakršne je prišlo v Mehiškem zalivu. Cairn Energy zagotavlja tudi, da sta ploščadi ustrezno varovani pred ledenimi ploščami, ki so se jima doslej približale na največ 25 kilometrov.

Povsem drugačno je stališče okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki zahteva prepoved globokomorskega vrtanja in ostro nasprotuje raziskavam ob obalah Grenlandije. Organizacija je tja že napotila svojo ladjo Esperanza.

Ni komentarjev: