ponedeljek, avgust 23, 2010

Ribji spor


Letošnja poletna vročina je zanetila nenavaden spor. Skuša, ki med atlantskimi narodi velja za poletno poslastico, je preplavila Severno morje. Strokovnjaki domnevajo, da so se ribje jate pred vročino zatekle v hladnejše vode Severnega Atlantika.

Islandija in samostojno Otočje Faroe, njuni gospodarstvi sta v veliki meri odvisni od ribiške industrije, sta enostransko objavili, da bosta zaradi obilja rib povečali svoji lovni kvoti. Povečanje s 27.000 na 215.000 ton je razkačilo druge države, ki lovijo v Severnem morju, naravovarstvene organizacije in Evropsko komisijo. Ta se namreč ravnokar ukvarja s prošnjo obubožane Islandije za polnopravno članstvo v EU.

Atlantska skuša je, zaradi svoje ohranjenosti in zmernega ulova doslej veljala za ribjo vrsto, ki jo je mogoče trajnostno izkoriščati. Temu so bile v prvi vrsti namenjene ribolovne kvote. Naravovarstvene organizacije zdaj bijejo plat zvona, saj napovedani ulov za dobro tretjino presega priporočila Mednarodnega sveta za izkoriščanje morja (International Council for the Exploration of the Sea). Še bolj kot naravovarstveniki, so razkačeni Škoti. Njihov predstavnik je prošnjo Islandije v Evropskem parlamentu pokomentiral z besedami: Kaj so nam ponudili za članstvo? Oblak vulkanskega pepela, finančne težave, zdaj pa še svoj brezobzirni poseg v ribje zaloge.

Ni komentarjev: