četrtek, junij 10, 2010

Iztekanje nafte, zdaj v živo

Po večtedenskih neuspešnih poskusih, da bi zaustavili iztekanje surove nafte v Mehiški zaliv, se je za BP začela prava nočna mora. Medtem ko so se pred odborom za energijo in trgovino ameriškega senata včeraj zagovarjali predstavniki podjetja, je odbor za energetsko neodvisnost in segrevanje ozračja dosegel, da je BP javnosti omogočil neposredno spremljanje posnetkov z robotske podmornice, na katerih si je mogoče v živo ogledati iztekanje nafte v Mehiški zaliv.

Razmere pa se medtem še poslabšujejo. Obalna straža je zdaj tudi uradno potrdila, da je nafta na več mestih potonila v morje, oblasti na Floridi pa so zaradi nevarnosti naplavin prvič prepovedale kopanje. Prepoved, ki sicer velja le za deset kilometrski odsek plaže, pomeni resno grožnjo letošnji turistični sezoni v tem delu ZDA.

Na nove razmere se je odzvala tudi Londonska borza. Po začetku današnjega trgovanja so delnice BP potonile za nadaljnjih 12%, njihova vrednost se je od nesreče, 20. aprila praktično prepolovila. Po oceni New Yorškega brokerja Goldman Sachs bo BP izlitje nafte veljalo astronomskih 33 milijard dolarjev.

Ni komentarjev: