četrtek, junij 24, 2010

Legionela na vetrobranskem steklu

Legionarsko bolezen, pljučnico z visoko stopnjo umrljivosti, smo doslej povezovali predvsem z vodovodnimi sistemi v občasni uporabi, zadnji primer je bil odkrit v nekem Kranjskogorskem hotelu, ali pa z neustrezno projektiranimi in izvedenimi vodovodnimi napeljavami, kot je domnevno legionela, odkrita v vodovodnem sistemu nove pediatrične ali onkološke klinike.

Legionarska bolezen je bolezen stoječe tople vode. Povzročajo jo bakterije, ki se razvijajo v mirujoči vodi, pri temperaturah med 25 – 45°C. Pitje okužene vode sicer ni škodljivo, kadar pa, zaradi pršenja, bakterije z vodnimi kapljicami zaidejo v dihalni sistem, se razvije bolezen, ki se v desetini primerov konča tragično. Poleg znanih območij tveganja: hotelskih tušev ali pršilnih sistemov, je nevarnost za legionelo zdaj odkrita tudi v sistemih za izpiranje vetrobranskega stekla.

Raziskavo britanskih strokovnjakov je spodbudil podatek, da je obolelost za legionarsko boleznijo med poklicnimi vozniki kar petkrat višja, kot sicer. Ugotovili so, da se tveganje za okužbo pojavlja predvsem v poletnem času, ko se v rezervoarjih za pranje šip temperature zvišajo. Kar 20% pregledanih avtomobilov je vsebovalo bakterije legionele, ki se pri čiščenju stekel lahko sproščajo v okolje v obliki smrtonosnega pršila.

Učinkovito zaščito proti razvoju legionele v sistemih za čiščenje šip predstavlja dodajanje sredstva proti zmrzovanju tudi v poletnem času.

Ni komentarjev: