ponedeljek, november 23, 2009

Je za astmo kriva folična kislina?

Ugibanj o skrivnostnem naraščanju astme je kot kaže konec. Raziskovalci z Univerze v Adelaidi so na sledi povzročitelju te najpogostejše kronične bolezni in najpogostejšega vzroka hospitalizacije pri otrocih iz razvitih držav. V pomanjkanju trdnih dokazov o vzrokih za začasno zoženje dihalnih poti in motnje dihanja so naraščanje obolelosti doslej pripisovali predvsem onesnaženemu okolju, avstralska raziskava, nedavno objavljena v Journal of Epidemiology, pa kaže na nepričakovanega povzročitelja: folično kislino.

Folična kislina ali vitamin B-9 vpliva na vrsto fizioloških procesov. Posebej je pomembna za tvorbo hemoglobina v obdobjih hitre rasti. Naravni vir foliatov je zelenolistna zelenjava (špinača, solata, stročnice), z njimi pa so bogata tudi jetra in kvas. Da foliati med nosečnostjo preprečujejo anemijo, so ugotovili že leta 1931. Kmalu zatem so kvas, jetra in špinača postali obvezna sestavina nosečniške prehrane. V zadnjih desetletjih se je v razvitem svetu namesto naravnih virov uveljavilo predpisovanje dodatkov folične kisline, najpogosteje v obliki tablet.

Avstralska raziskava je zdaj razkrila, da je pojav astme mogoče povezan s tovrstno prakso. Otroci, ki so sodelovali v raziskavi in katerih matere so med 30 in 34 tednom nosečnosti jemale nadomestek folične kisline, so imeli kar 30 odstotkov večjo oblolelnost za astmo. Raziskovalci poudarjajo, da je bil vpliv opazen samo pri tistih materah, ki so folično kislino prejemale v obliki nadomestkov in ne iz naravnih virov, obenem pa dodajajo, da je na ta način mogoče pojasniti tudi razširjanje bolezni v zadnjih petdesetih letih.

Ni komentarjev: