torek, marec 24, 2009

Energetika in ptičje petje


O izginjanju ptic v zadnjih letih poročajo z vseh koncev sveta. Najbolj znan je primer vrabčkov iz Velike Britanije, kjer se je njihovo število v zadnjih desetletjih prepolovilo. Dramatičen je bil zlasti njihov beg iz Londona, kjer teh tipičnih prebivalcev mestnih parkov, ki se v svojem življenju od kraja izvalitve ne oddaljijo za več kot par kilometrov, praktično ni več opaziti.

Večina ljubiteljev narave za izginjanje ptic krivi nepremišljene posege v prostor, a glavnega razloga za upad pernatih populacij znanosti dolgo ni uspelo razkriti. Prejšnji teden pa so Američani postregli s prepričljivimi dokazi, da smo za izginjanje ptic krivi ljudje, točneje, naša lakota po energiji.

Doslej največja raziskava, ki je poskušala odgovoriti na vprašanje, kaj se dogaja s pticami, Stanje ptic 2009, je potrdila, da se pernate populacije nevarno hitro krčijo. V zadnjih štiridesetih letih se je število ptic v ZDA zmanjšalo za trideset do štirideset odstotkov. Med vrsto dejavnikov, ki vplivajo na upad populacij, od širitve urbanega prostora, do vdora tujerodnih vrst in segrevanja ozračja, pa so raziskovalci vedno znova naleteli na isti razlog za izginotja: proizvodnja energije. Sodelavci Laboratorija za ornitologijo ameriške Univerze Cornell, ki so pripravili končno poročilo, so prepričani, da največji pritisk na populacije ptic predstavlja pridobivanje energije. Čeprav so najbolj negativne vplive odkrili na območjih intenzivne pridelave koruze za biogoriva in izkoriščanja fosilnih goriv, so v poročilu poudarili, da so za ptičje populacije potencialno usodne prav vse oblike pridobivanja energije, tudi tiste, ki veljajo za okolju prijazne.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Ja res zanimivo. Sam opažam letos ko je sneg, da ni nikjer vrabčkov. Sem čisto šokiran, vsako leto jih je bilo na stotine sedaj pa ni videti nobenega. Le kaj je to?