torek, april 08, 2008

Zgrešeni cilji

James Hansen, vodja Nasinega inštituta za vesoljske študije in oster kritik ameriške politike do podnebnih sprememb, je s skupino raziskovalcev objavil članek z naslovom: Ciljna vrednost atmosferskega ogljikovega dioksida: k čemu naj stremi človeštvo? in med strokovnjaki povzročil precejšnje nelagodje.

Na podlagi analiz vsebnosti ogljikovega dioksida v sedimentih je Hansen s sodelavci ugotovil, da je vsebnost ogljikovega dioksida v atmosferi, ki naj bi še zagotavljala stabilnost podnebja, in ki jo uporablja v svojih izračunih vsa raziskovalna srenja, verjetno postavljena previsoko. Vrednost 550 ppm, ki jo je kot ciljno vrednost določil IPCC in predstavlja podlago za vse ukrepe, vključno s Kyotskim protokolom, naj bi zagotavljala, da se globalna temperatura ne bo dvignila za več kot 2 stopinji celzija. Hansenova skupina trdi, da je ocena zgrešena in da bi moralo človeštvo, če naj se izogne katastrofi, za ciljno vrednost privzeti vsebnost 350 ppm.

Hansen, ki je v osemdesetih letih sodeloval pri prvih predstavitvah podnebnih sprememb Ameriškemu Kongresu, velja za nesporno avtoriteto na tem področju. V javnosti je postal znan leta 2005, ko ga je zaradi njegovih pogledov na politiko boja proti segrevanju ozračja nadlegovala Busheva administracija. Če so njegovi zaključki pravilni pomeni, da morajo ciljne vrednosti ogljikovega dioksida popraviti ne le klimatski strokovnjaki, pač pa tudi politiki, še posebej, ker trenutna vsebnost ogljikovega dioksida v ozračju že presega 385 ppm.

Ni komentarjev: