torek, april 01, 2008

Goljufiva goriva

Kontroverznosti biogoriva ni videti ne konca ne kraja. Evropsko združenje izdelovalcev biodizla opozarja pred širitvijo splash and dash, nepoštene prakse, pri kateri biogoriva prevažajo čez Atlantik in tako povsem izničijo njihov pomen za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Biogorivo, izdelano v Evropi, nekateri trgovci izvažajo v ZDA, kjer ga mešajo z ameriškim in tako postanejo upravičeni do subvencije v višini 11p za liter. Ko je subvencija obračunana, ga ponovno izvozijo v Evropo, kjer ga prodajo z dobičkom na račun okolja. Kar okrog 10% od 1 milijona ton biogoriva, kolikor ga Evropske države trenutno uvozijo iz ZDA, naj bi po prepričanju poznavalcev dvakrat preplulo Atlantik.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Občutek imam, da smo ljudje v zadnjem času bolj razgledani in nas ne morejo več toliko nafarbati. Tiste spletkarske države bi rekel so izkoristile vse bonuse glede tega. Kar pomeni, da se te pravzaprav nekakšne javne prevare dogajajo v bistvu kar pred našimi očmi. Kockanje z nafto in hrano, je že absurdno.Ne vem kdaj bo tega konec! Gotovo bo morala usoda ali narava poskrbeti, kot je to že zgodovinska praksa ali kakšna vojna, da bo spet vse prišlo na svoje mesto?
lp Matic