četrtek, april 10, 2008

Omejitev v Bremnu

Zagovorniki okolja so dosegli pomembno zmago nad vsemogočnim avtomobilskim lobijem. Z včerajšnjim dnem je v zvezni deželi Bremen stopila v veljavo prva splošna omejitev hitrosti za avtoceste v Nemčiji.

Čeprav omejitev 120 km na uro velja le za 11 km dolg odsek avtoceste med mestom in pristaniščem, ima odločitev velik pomen za celotno državo. Nemške avtoceste brez splošne omejitve hitrosti so dolgo veljale za dokaz popolne premoči proizvajalcev vozil nad zagovorniki varovanja okolja. Zeleni so si desetletja brezuspešno prizadevali, da bi jim uspelo za omejitev hitrosti pridobiti katero od večjih strank. Lani so splošno omejitev na avtocestah sicer zapisali v svoj novi volilni program socialdemokrati, vendar predlog še vedno deli strankarske vrste.

Odločitev za omejitev hitrosti je sprejela koalicija zelenih in socialdemokratov, ki je v zvezni deželi Bremen na oblasti od leta 2005. Brez dvoma gre za napoved odločnejših korakov, saj je Bremen skupaj z Berlinom in Brandenburgom v zvezni parlament že vložil zakonski predlog, po katerem bi splošna omejitev hitrosti veljala tudi za avtoceste po vsej Nemčiji.

Ni komentarjev: