sreda, marec 26, 2008

Znanstveniki proti biogorivu


Medtem ko Svetovni program za hrano opozarja, da zaradi podražitev kmetijskih surovin kmalu ne bo mogel več nahraniti lačnih po svetu, v Veliki Britaniji vse bolj narašča nezadovoljstvo nad evropsko politiko biogoriv.

Svetovni program za hrano, ki deluje v okviru Združenih narodov in se financira z donacijami bogatih držav, opozarja, da so se stroški nakupa hrane v letu dni povišali za 55%. V primeru, ko donorji ne bodo zbrali manjkajočih 500 milijonov dolarjev, bo program prisiljen zmanjšati obroke. Poziv prihaja ravno v času, ko bodo članice Evropske unije pričele uresničevati odločitev, po kateri naj bi do leta 2010 več kot pet odstotkov tekočih goriv nadomestili z biogorivi. Ker tehnologija zaenkrat omogoča zgolj predelavo kmetijskih pridelkov, bo odločitev Bruslja dodatno poslabšala razmere na svetovnem trgu prehrambenih surovin.

Visoke cene hrane pa niso edini vir nezadovoljstva nad evropsko odločitvijo. Potem ko je več znanstvenikov, ki svetujejo Britanski vladi, opozorilo na nejasen položaj biogoriv, je zdaj celo znanstveni svetnik Britanskega ministrstva za okolje, prehrano in kmetijstvo, profesor Watson javnosti sporočil, da ni povsem prepričan, ali biogorivo resnično pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in dodal, da lahko zaradi uporabe biogoriv pride celo do povečanja emisij. Watson se je pridružil vedno večjemu številu britanskih znanstvenikov, ki pozivajo premierja, naj v Bruslju odločneje nastopi proti biogorivom, dokler vprašanja emisij ne bodo pojasnjena.

Ni komentarjev: