torek, maj 08, 2007

Lep pozdrav iz Bangkoka

Ko so podnebni strokovnjaki v Parizu februarja potrdili, da segrevanje zemeljskega ozračja povzročajo človeške aktivnosti, so uredniki poročila zaradi nasprotovanja ameriških delegatov skrbno izbirali besede. Napovedi so kljub temu ostale črnoglede: povprečne letne temperature bi se lahko še v tem stoletju dvignile za 6 stopinj in sprožile katastrofo svetovnih razsežnosti.

Po slabih novicah z začetka leta je zadnje poročilo s konference v Bangkoku izzvenelo bolj optimistično. Tokrat so se vsi delegati IPCC strinjali, da je naraščanje emisij potrebno zaustaviti najkasneje do leta 2015, nato pa naj bi jih postopno znižali na raven med 50 in 85% emisij iz leta 2000. Po prepričanju večine podnebnih strokovnjakov bi se povprečna temperatura tako zvišala le za dve stopinji in pol, posledice segrevanja pa bi ostale obvladljive. Ob pripravi končnega besedila se je v Bangkoku zgodilo prvič, da ameriška administracija besedila ni zavrnila, med samo konferenco so popustili celo Kitajci, Bushevi zvesti zavezniki proti ukrepom za omejitev emisij.

Težko je reči, kaj je vzrok Bushevega popuščanja; vedno glasnejše zahteve javnosti zaradi izjemnih vremenskih pojavov, ki se v ZDA zadnje mesece kar vrstijo, sodba ameriškega Vrhovnega sodišča z začetka aprila, po kateri je Zvezno ministrstvo za okolje dolžno ukrepati v zvezi z izpusti ogljikovega dioksida na podlagi Zakona o čistem zraku ali spremenjeno razmerje sil v Kongresu. Kakorkoli že, dobra možnost za sprejem globalnih ukrepov proti emisijam toplogrednih plinov ostaja junijski vrh osmih industrijskih držav v Nemčiji.

Ni komentarjev: