četrtek, april 12, 2007

Milijon na minuto


Mestni svet San Francisca je prejšnji mesec sprejel uredbo, s katero je trgovcem v mestu in okolici prepovedal razdeljevati plastične vrečke. Odslej lahko uporabljajo zgolj vrečke, ki jih je mogoče kompostirati: papirnate ali izdelane na osnovi rastlinskega škroba. Mestna uprava upa, da se bo zdaj večina od 180 milijonov nakupovalnih vrečk, kolikor jih trgovci v mestu razdelijo vsako leto, končala med odpadki, obenem pa računajo, da se bodo zaradi razgradljivih vrečk povečale možnosti kompostiranja organskih odpadkov.

Vsako minuto na svetu izdelajo milijon vrečk. Večina jih je izdelana iz plastičnih materialov na osnovi nafte in večino po enkratni uporabi zavržemo. Celo v razvitih državah delež plastičnih vrečk, ki jih reciklirajo, ne presega 5%. Irska je bila prva država, ki se je uspešno spopadla s tem problemom. Leta 2001 so porabili neverjetnih 1,2 milijarde vrečk ali 316 na prebivalca. Že naslednje leto, ko so sprejeli zakon, s katerim so za plastične vrečke uvedli posebno takso, se je njihova poraba zmanjšala za 90% ali skoraj za milijardo kosov. Ocene kažejo, da so samo s tem ukrepom prihranili kar 18 milijonov litrov nafte.

Plastične vrečke so že prepovedane v nekaterih nerazvitih državah: v Ruandi in Butanu, v Južnoafriški republiki je njihovo razpečevanje celo kaznivo. Vrečke so prepovedane tudi v Bangladešu, kjer so povzročale velike probleme na namakalnih sistemih. Zdaj se, kot kaže, plastičnim vrečkam slabo piše tudi v razvitih državah. San Franciscu bodo po napovedih kmalu sledila tudi druga ameriška mesta, konec leta bodo nerazgradljive vrečke prepovedali v Parizu, do leta 2010 pa naj bi jih odpravili po vsej Franciji.

Ni komentarjev: