sobota, april 07, 2007

Topla terasa

Pred velikonočnimi prazniki, ko prodajna sezona opreme za vrt in prosti čas doseže svoj višek, je eno največjih britanskih trgovskih podjetij s tovrstnimi izdelki, angleški Wyevale objavil, da s svojih prodajaln umika vrtne grelce.

Grelci za vrtne terase so v zadnjih letih v Britaniji zelo priljubljeni, a ker gre za precej potratno napravo, so postali tarča okoljevarstvenikov. Povprečni grelec z močjo 12,5 kW za segrevanje zraka pokuri jeklenko butana v trinajstih urah. Pri izgorevanju plina nastane tudi okrog 35 kg ogljikovega dioksida, dovolj za pripravo kakšnih 5.000 skodelic kave. Segrevanje teras na otoku tako po izračunih strokovnjakov povzroči kar 140.000 ton ogljikovega dioksida na leto.

Wyevalejeva odločitev je le del ukrepov, s katerimi bo podjetje v naslednjih treh letih doseglo ogljikovo nevtralnost in dvignilo ekološko zavest. Predstavniki podjetja so napovedali tudi, da bo veriga trgovin v naslednjih treh letih postopno opustila prodajo izdelkov, ki vsebujejo šoto, saj gre za neobnovljivo surovino, vsi izdelki iz lesa na njihovih policah pa bodo izvirali iz trajnostnih virov.

Ni komentarjev: