torek, april 03, 2007

Svetovni vzgled


Potem, ko je Evropska Unija prejšnji mesec napovedala zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za petino, se je britanska vlada odločila za ambicioznejši korak. Britanski premier Blair je napovedal »revolucionarni zakon o podnebnih spremembah«, s katerim bi se Velika Britanija enostransko zavezala k 60% zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida do leta 2050. Po predlogu zakona bi bile k temu cilju zavezane tudi vse prihodnje britanske vlade. Nad izpolnjevanjem vmesnih ciljev, zaenkrat je predvideno, da bi uspešnost izvajanja ocenjevali na pet let, pa naj bi bdelo neodvisno telo, sestavljeno iz strokovnjakov za podnebne spremembe. V primeru nedoseganja ciljev bi bilo mogoče britansko vlado postaviti celo pred sodišče.


Čeprav je Blair ob napovedi zakona poudaril, da gre za odločitev, s katero bo država »dala vzgled vsemu svetu« in zakon skušal speljati v mednarodne vode, pa so podnebne spremembe že nekaj mesecev vroča britanska notranjepolitična tema. Raziskave javnega mnenja kažejo, da čedalje večji del javnosti od vlade pričakuje konkretne ukrepe. Kljub Blairovi glasni retoriki v zvezi s podnebnimi spremembami, so rezultati laburistične vladavine pri omejevanju emisij toplogrednih plinov precej slabi. Britanija bo do leta 2012 sicer verjetno dosegla cilje iz Kyotskega protokola, vendar pa v naslednjih treh letih izpustov ogljikovega dioksida ne bo uspela zmanjšati za načrtovanih 20%. Tega se zaveda tudi opozicija, ki vedno bolj uspešno igra na karto podnebnih sprememb, nekoč paradno disciplino britanskih laburistov. Tekma za toplogredni prestiž je šla celo tako daleč, da so Ala Gora, nekdanjega demokratskega predsedniškega kandidata, gostili britanski konzervativci, ki so sicer veliko bližje Bushevim republikancem.


Piko na i je verjetno dal Blairov naslednik, finančni minister Brown. V njegovem načrtu za novo proračunsko obdobje je pred dnevi posebej izpostavil nekaj davčnih ukrepov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov: najvišji britanski cestni davek, ki ga lastniki plačujejo za najbolj požrešne avtomobile, naj bi se s sedanjih 210 funtov povišal na 400 funtov, za 15 funtov pa naj bi se znižale dajatve za vozila z najmanjšo porabo. Brown je upokojencem tudi obljubil, do bodo za izboljšavo izolacije svojih domov prejeli od 300 do 4000 funtov subvencij.


Ej stari, od vlade, ki bi bila rada vzgled vsemu svetu, bi pričakovali kaj več. Ali pa tudi ne.

Ni komentarjev: