nedelja, februar 18, 2007

Slovarček

V zadnjem času se v zvezi s toplogrednimi plini pojavlja veliko novih konceptov. "Ogljikov odtis" (carbon footprint), ki predstavlja posameznikove emisije topogrednih plinov in si ga vsak lahko preprosto izračuna (calculator), ne omogoča samo ocene lastnega prispevka k izpustom toplogrednih plinov, pač pa tudi prehod od besed k dejanjem. V zadnjih mesecih se je pojavila vrsta ponudnikov, ki že za nekaj evrov na tono ogljikovega dioksida zagotavljajo "uravnoteženje ogljika" (carbon offset). Kritiki nastajajočega sistema za uravnoteženje toplogrednih izpustov opozarjajo, da je namenjen predvsem pranju vesti posameznikov iz bogatih držav in da se modna muha ne bo obdržala. Upravičeno dodajajo, da je za učinkovito omejitev izpustov toplogrednih plinov potrebno ukrepati na globalni ravni.

Kljub kritikam dobiva sistem tudi vedno več zagovornikov. V zadnjih mesecih se opazno povečuje število ameriških podjetij, ki skušajo na ta način konkurirati evropskemu sistemu dovolilnic za izpust toplogrednih plinov. Ta je v EU nastal na podlagi določil Kyotskega protokola, a zaenkrat razen podražitev ni prinesel opaznih sprememb. Učinkovitosti alternativnega sistema za uravnoteženje izpustov še ni mogoče oceniti, v Ameriki pa je že postal pomemeben del komuniciranja z javnostmi. Ko so Ala Gora novinarji vprašali, kako se njegov življenjski slog z veliko letalskih potovanj sklada z dokumentarcem Neprijetna resnica, je odgovoril, da je njegova družina z uravnoteženjem emisij že več let "ogljikovo nevtralna".


Pri vsej vnemi podjetij in posameznikov, je še najslabše, da sta za uravnoteženje zaenkrat na voljo le dve metodi: prehod na obnovljive vire energije in gojenje oziroma ohranjanje gozdov. Odstranitev (sequestration) toplogrednih plinov iz ozračja, od včrpavanja ogljikovega dioksida v geološke strukture pod zemljo, do njegove vezave v podmorske sedimente, ostajajo nerealizirane sanje. Kljub temu pa uravnoteženja emisij ne smemo podcenjevati. Uničevanje in požiganje gozdov je odgovorno za tretjino emisij ogljikovega dioksida, več kot ga povzročijo prometna sredstva.

Ni komentarjev: