petek, januar 19, 2007

Leto streznitve

Vse kaže, da bo letošnje leto prineslo streznitev za vse tiste, ki so o podnebnih spremembah razmišljali kot o nečem oddaljenem. V dvajsetem stoletju so bili izjemni vremenski pojavi omejeni na lokalne dogodke, ki so sicer pretresli svet, a niso prizadeli večjih območij. Povprečne letne temperature so naraščale postopno, vročim letom so sledila takšna, ki so bila v skladu z večletnim povprečjem. Zdaj temperature naraščajo iz leta v leto, izjemni dogodki so vedno pogostejši, kar pa je še pomembnejše, vreme je neobičajno na celotnem planetu.

O temperaturnih razmerah, ki jih meteorologi še niso zabeležili, zadnje mesece poročajo z vseh celin. Visoke zimske temperature v Evropi in na Vzhodni obali ZDA, zmrzal v Kaliforniji in suša v Avstraliji so očitni dokazi, da je segrevanja ozračja doseglo planetarne razsežnosti. Temu pritrjujejo zadnji podatki o lanski povprečni letni temperaturi, ki je ponovno presegla večletno povprečje. Ameriška uprava za ozračje in oceane je pred dnevi objavila prve rezultate lanskoletnih meritev v ZDA. Po njihovih ocenah so bile lanske temperature za 1.2 stopinje višje od povprečja 20. stoletja, presegle so tudi doslej najtoplejše leto 1998.




Napovedi za letošnje leto niso nič bolj optimistične. Britanska meteorološka služba je s 60% verjetnostjo že napovedala, da bodo letošnje temperature presegle lanskoletne, ko so v Evropi dosegle rekordne vrednosti. Ej stari, še eno vroče poletje je pred nami.

Ni komentarjev: