torek, oktober 07, 2014

Hidravlično lomljenje kamnin je po tihem spremenilo svet

Združene države so ponovno energetska velesila. Potem ko so prehitele Savdsko Arabijo in Rusijo po načrpani nafti, so zdaj prvaki tudi v proizvodnji zemeljskega plina, za vse pa se imajo zahvaliti hidravličnemu lomljenju kamnin. 

Nove izboljšave tehnologij, ki so v zadnjih letih podvojile količino načrpane nafte v Teksasu, za katerega je še pred desetletjem veljalo, da ima nahajališča počrpana, so okrepile Ameriški položaj v svetu, preprečujejo pa tudi podražitve nafte na svetovnem trgu, kakršnim smo bili v zadnjih desetletjih priča ob vsakem izbruhu nasilja v Arabskih državah.

A tehnološki razvoj hidravličnega lomljenja kamnin se, kljub okoljskim omejitvam, kot so onesnaženja vodonosnikov in umetno izzvani potresi, nadaljuje. Tehnika, pri kateri v vrtino vbrizgavajo vedno večje količine peščenih raztopin in izboljšave vrtalnih tehnik obetajo nadaljnje povečanje izplena in ko jih bodo nekoč pričeli uporabljati tudi na drugih nahajališčih po svetu, utegne cena nafte celo pasti. Medtem ko države, združene v naftnem kartelu OPEC že bijejo plat zvona, saj je hidravlično lomljenje v pičlih dveh desetletjih energetsko sliko sveta obrnilo na glavo, si Ameriške naftne družbe manejo roke, novo tehnologijo trdno držijo v svojih rokah. 

Ni komentarjev: