torek, september 23, 2014

Največji onesnaževalci so postali Kitajci



Ob robu podnebne konference v New Yorku so Združeni narodi postregli z najnovejšo statistiko izpustov toplogrednih plinov. Po dolgoletnih napovedih so Kitajci postali največji onesnaževalci ozračja in na povprečnega Kitajca zdaj zaradi prometa, zlasti pa generacije električne energije iz premoga odpade več emisij, kot na povprečnega prebivalca Stare celine. 

Zaradi številčnosti prebivalstva Kitajska zdaj izpusti v zrak več ogljikovega dioksida in metana kot Združene države in Evropska unija skupaj, njihov delež izpustov pa znaša 28% svetovnih emisij. Na drugem mestu so ZDA s 14%, tretji največji onesnaževalci smo Evropejci z 10% vseh emisij. A če projekcije držijo, se bo med največje onesnaževalce kmalu prebila še druga hitro razvijajoča se velesila, Indija, ki utegne do konca tega desetletja po izpustih prehiteti celo Evropo. 

Podnebna statistika, kot jo vidijo Združeni narodi, pa ima tudi drugo stran. Morja in gozdovi trenutno pogoltnejo največ toplogrednih plinov. Morski organizmi tako iz ozračja posrkajo 27%, gozdne rastline pa 23% ogljikovega dioksida, druga polovica emisij pa še nadalje ostaja v ozračju neporabljena.

Ni komentarjev: