sreda, september 03, 2014

Sončna elektrarna pobija ptice


Ko so spomladi v Kaliforniji zagnali največjo solarno elektrarno na svetu, si njeni snovalci niso niti predstavljali, kako smrtonosen davek bo terjala. Ivanpah, ki zagotavlja električno energijo za 140.000 kalifornijskih domov, postaja ekološka bomba. 

Elektrarna s 300.000 natančno postavljenimi zrcali usmerja sočne žarke proti 140 metrov visokim stolpom, kjer so nameščene turbine. Skoncentrirani sončni žarki segrevajo vodo, ki poganjajo generatorje. A pri novi, okolju prijazni tehnologiji v sredi nenaseljene puščave Mohave se je pokazla pomanjkljivost. Temperatura v bližini stolpov naraste na 400 stopinj celzija in ptice, ki se znajdejo v njihovi bližini, so ujete v smrtonosno past. 

Zgroženi ornitologi zdaj popisujejo mrtve živali, v povprečju elekrarna zahteva na desetine ptic dnevno, inženirji pa mrzlično iščejo način, kako bi ptice odgnali iz bližine smrtonosnih stolpov.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

A spet ti pticoljubci... Tudi sam jih imam rad in tuti vem da so ptice preživele miljone let od vulkanov, ledenih dob, puščave itd.. in bodo verjetno tudi teh nekaj ogledal in mlinčkov na veter.