sreda, februar 19, 2014

Božičkovo maščevanje


Po večmesečnih preglavicah z vremenom je zima na severni polobli dobila novo ime: Božičkovo maščevanje. Mnogi klimatologi so zdaj namreč prepričani, da so letošnji neobičajni vremenski pojavi povezani s spremenjenimi morskimi tokovi v Atlantskem oceanu, ti pa posledica podnebnih sprememb.

Zadnje študije kažejo, da se napomembnejši izmed njih, Zalivski tok, letos neobičajno zvija in meandrira. Tok tople vode, ki priteka iz tropskega pasu in ga nese proti Britanskemu otočju ter vzdolž Norveške obale navzgor, proti severu, je postal neobičajno lenoben. Njegovo hitrost, ki je sicer odvisna od razlike med toplimi tropskimi masami in hladnejšo vodo v Arktičnem delu Atlantika, je v zadnjem času domnevno upočasnilo močno taljenje ledu na severnem tečaju. Po zadnjih podatkih tam temperature naraščajo kar trikrat hitreje, kot drugod po planetu, posledica upočasnjenih tokov pa so bolj mirujoči, izjemni vremenski pojavi, ki letošnjo zimo vztrajajo nad Ameriko in Britanskim otočjem. 

Neobičajno nizke temperature so decembra zaznamovale ameriško zimo, Jeruzalem po pol stoletja zasule s snegom, nad jugozahodno obalo Anglije pa prignale viharje, ki se kar nočejo posloviti. Januar je tako postal najbolj moker mesec v 350-letni zgodovini merjenja padavin na Otoku, kjer deli Somerseta ostajajo pod vodo že od Božiča. Zares pravo maščevanje.

Ni komentarjev: