sobota, september 28, 2013

Verjetnost narašča s temperaturo



Leta 2001 so znanstveniki, zbrani v mednarodnem odboru za podnebne spremembe verjetnost, da ljudje povzročamo segrevanje ozračja, ocenili na 66%. Šest let kasneje se je povzpela na 90%, v letošnjem poročilu IPPC, ta teden so ga predstavili v Stockholmu, pa je dosegla 95%. 

V zadnjem času je veliko prahu, poleg škandalov, ki so pretresali znanstvenike, zbrane okrog IPPC, dvignilo vprašanje, kako pojasniti neobičajen zastoj v dviganju temperatur, ki ga nasprotniki uporabljajo kot glavni argument proti omejevanju izpustov toplogrednih plinov. V zadnjih petnajstih letih se, kljub povečanim emisijam toplogrednih plinov, zlasti s Kitajske, zemlja ne segreva tako hitro, kot bi se po napovedih morala. 

V letošnjem poročilu so ta temperaturni zastoj zdaj pripisali naravnim klimatskim variacijam. Pojav El Nino, tako znanstveniki, je leta 1998 začel segrevati Tihi ocean, nato pa je sledilo petnajstletno obdobje ohlajanja, ki se zdaj končuje. S hitejšim naraščanjem temperatur v prihodnjih letih bodo vse pogostejši tudi izjemi vremenski pojavi, na katere se velja pripraviti. Če seveda ne zaupate v 5% verjetnost, da je vse skupaj, ali potegavščina znanstvenikov, ali pa posledica naravnih sil, na katere nimamo vpliva.

1 komentar:

krigl pravi ...

To je vse skupaj izmišljeno samo zato, da se povleče čim več denarja iz te sage.