četrtek, september 20, 2012

Slab mesec za Monsanto

 
Zagovorniki genetsko spremenjenih pridelkov imajo slab mesec. Začelo se je v Ameriki, kjer so na sorti Monsantove koruze odkrili škodljivce, ki jih tam ne bi smelo biti, nadaljevalo pa v Franciji, kjer so se pri podganah, ki so več let uživale genetsko spremenjeno koruzo, našli neobičajno veliko tumorjev.

Koruzna polja v Ameriški državi Illinois so po dolgem času zopet napadli koruzni hrošči. Študija raziskovalcev z Državne univerze iz Iowe je pokazala, da so ti nevarni škodljivci postali odporni na insekticid Cry3Bb1, ki naj bi genetsko spremenjeno koruzo zaščitil pred njimi. To je dokaz več, da genetsko spremenjene sorte nimajo obljubljenih lastnosti.

Do še bolj zaskrbljujočih rezultatov pa so prišli francoski raziskovalci iz Univerze Caen, ki so dve leti hranili podgane z genetsko spremenjeno koruzo podjetja Monsanto, ki je dovoljena tudi ponekod v Evropi. Več kot polovica jih je poginila predčasno, največkrat zaradi poškodb jeter in ledvic. Kljub nasprotovanju mnogih ameriških raziskovalcev, ki študiji očitajo tendencioznost, je francoska vlada že sprožila preiskavo, ki bi lahko privedla do prepovedi uvoza spornega tipa koruze v Evropo.

Ni komentarjev: