sreda, avgust 29, 2012

Podnebna borza z Avstralijo

Medtem ko se ameriška predsedniška kandidata uspešno izogibata debati o podnebnih spremembah, sta se Evropska Unija in Avstralska vlada dogovorili o združitvi trgovine s toplogrednimi plini. 

Sporazum, ki bo v polno veljavo stopil čez dve leti, bo omogočil pravo mednarodno trgovanje z izpusti toplogrednih plinov, ki je trenutno omejeno zgolj na članice Evropske Unije. Avstralija, rudarska velesila in največji izvoznik premoga na svetu, je tudi največji svetovni onesnaževalec. Njenih 22 milijonov prebivalcev, ki se oskrbuje predvsem z elektriko iz termoelektrarn na premog, je odgovornih kar za 1,5% vseh toplogrednih izpustov na svetu. 

Potem ko je celino v zadnjem desetletju prizadela vrsta podnebnih katastrof, od sušnih let, do poplav kataklizmičnih razsežnosti, so Avstralci sprejeli program za omejitev izpustov toplogrednih plinov in pred dobrim mesecem zagnali trgovino z izpusti. Začetna cena, ki jo je določila vlada, znaša 23 avstralskih dolarjev za tono (19 EUR), kar je precej več od 8 EUR, kolikor morajo za tono plačati na Evropski borzi.





Ni komentarjev: