petek, avgust 31, 2012

Odrekanje ne podaljša življenja


Potem ko so v tridesetih letih prejšnjega stoletja odkrili, da laboratorijskim podganam z omejevanjem obrokov podaljšajo življenjsko dobo, je desetletja veljalo, da v naravi manj kalorij pomeni daljše življenje. Zamisel, da bi lahko z odrekanjem za mizo zagotovili visoko starost tudi pri ljudeh, je bila tako privlačna, da so jo v osemdesetih zgrabili tudi farmacevti, ki odtlej vneto iščejo tabletko, s katero bi premagali občutek lakote. Zadnje raziskave pa kažejo, da teorija o podaljšanju življenja z odrekanjem verjetno ne drži. 

Ameriški znanstveniki so pred meseci zaključili dolgoletno raziskavo na opicah in ugotovili, da tiste, ki so prejele manj kalorij, niso dosegle nič višje starosti od onih z normalno prehrano. Res je sicer, da so se starostne bolezni pri lačnih opicah pojavile kasneje, a njihova življenjska doba se zaradi tega ni prav nič podaljšala.

Če odrekanje hrani avtomatično še ne zagotavlja visoke starosti, pa zmernost za mizo vendarle ni brez vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Raziskovalci Washingtonske Univerze iz St. Luisa so namreč ugotovili, da omejitev hrane pri ljudeh s prekomerno telesno težo vendarle podaljšuje življenje, saj se s hujšanjem opazno zmanjša verjetnost za obolenji srca.

Ni komentarjev: