sobota, junij 30, 2012

Paradižniku so vrnili okus


Ste opazili, da paradižniki s trgovskih polic pogosto nimajo pravega okusa? Poznavalci trdijo, da zato, ker sadeže obirajo nezrele, jih naložijo v hladilnike in prevažajo naokrog. Zadnje raziskave pa kažejo, da se skrivnost polnovrednega paradižnika verjetno skriva v genih.

Pred sedemdesetimi leti so gojitelji paradižnika z naravno selekcijo prišli do varietete, pri kateri so sadeži dozorevali hkrati in omogočili enkratno pobiranje sadov. Ker je bila pridelava takih sort cenejša, križanje pa uspešno, ima danes večina komercialnih sort gen za enkratno dozorevanje. Žal pa se je pri tem izgubil prvotni okus.

Raziskovalci Univerze na Floridi so se odločili, da bodo teorijo preverili in paradižniku vrnili prvotni okus. Z genetskim inženiringom so izključili mutacijo in genotip vrnili v prvotno stanje. Poskus je očitno uspel, saj ima obnovljeni paradižnik v primerjavi s komercialnimi sortami kar za petino več sladkorjev in tretjino več karoteinoidov. A ljubitelji okusnega paradižnika bomo morali na okusni pridelek še počakati. Ameriško kmetijsko ministrstvo ga še ni dovolilo poskusiti, češ da gre za »nepreverjen eksperimentalni pridelek«.

Ni komentarjev: