petek, maj 18, 2012

Tekma z mesom


Vrsta prehranskih laboratorijev po svetu mrzlično odpravlja zadnje pomanjkljivosti svojih izumov – umetnega mesa, ki ga ne bo mogoče ločiti od naravnega. Pred petimi leti je razvpita organizacija za zaščito živali, Peta, bolj znana po razgaljenih zveznicah s svojih oglasov, razpisala nagrado v višini milijona dolarjev. Dobil jo bo tisti, ki mu bo uspelo izdelati zadostne količine »umetnega mesa«, da bi lahko konkurirali konvencionalni živinoreji. Bolj ko se bliža 30. junij, datum, ko naj bi prvič postregli z novostjo, bolj narašča tudi temperatura med lovci na nagrado, ki bo, s patentnimi pravicami in Petino publiciteto, prinesla še veliko več od obljubljenega milijona. 

A poznavalci opozarjajo: odpovedovanje priljubljeni hrani ni nikoli preprosto. Treba je prelisičiti možganske vijuge, ki skrivajo podatke o dolgoletnih užitkih ob mizi. Velik del prebivalcev razvitega sveta, ki si danes brez koščka mesa ne more predstavljati dneva, a se zaveda njegove cene, ki jo plačujemo s tradicionalnim kmetijstvom, bo verjetno poseglo po novem izdelku, če bo tudi v ustih uspel pričarati pravi okus.

Med obetavnimi kandidati za nagrado je skupina raziskovalcev Univerze v Utrechtu, ki je za svoj izdelek posegla po matičnih celicah embriov. Že ena sama teoretično omogoča izdelavo več ton mesa, medtem ko bi s celicami krave lahko nahranili celotno državo. Čeprav postopek ni vedno v skladu s vsakdanjim okusom, pa lahko, tako poznavalci, ob pravilni kampanji zlahka tekmuje s konvencionalno pridelavo cenenih vrst mesa v prenatrpanih prostorih in pod soji žarometov. 

Podobno pot so ubrali tudi pri drugem favoritu, največjem Brazilskem podjetju za oskrbo z mesom. Po doslej razkritih podrobnostih bodo Brazilci postregli z mesom, katerega osnova bo embrionalno mišično tkivo purana, ki bi zrasla s pomočjo govejega sirupa. Doslej proizvedena snov je menda brez barve in okusa ter neugotovljive teksture, a njeni izumitelji so prepričani, da bo z dodanimi maščobami, barvili in okusi prelisičila poznavalce.

Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo FAO opozarja, da se utegne količina zaužitega mesa v naslednjih desetletjih podvojiti. To pomeni, da se bo povečal pritisk tako na obdelovalne površine, kot tudi na cenejše vrste žita, ki služijo človeški prehrani, v prihodnosti pa bi ga pokrmili živini. Zato Petino akcijo pozdravljajo tudi v človekoljubnih organizacijah. Strokovnjaki z Univerze v Oxfordu so že izračunali, da bi za celoten postopek pridelave umetnega mesa porabili zgolj 1% kmetijskih površin in 4% vode, ki je porabimo za živinorejo. 

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Ne vem zakaj naj bi bil to problem....če lahko vzajajo kožo...zakaj ne mesa...in zakaj naj ne bi imel okusa po mesu...saj je meso vendar.
Pa še problemov kako ti ga mesar odreže ne bi bilo...
Jaz sem vsekakor za in to čimprej saj to kar počnemo z živalmi je živa groza, ki se mora enkrat nehat.

Petra