ponedeljek, april 23, 2012

Vrtički proti krizi


Potem ko je Portugalska klonila pod težo gospodarske krize, je na tisoče ljudi izgubilo delo. Brezposelnost je še posebej prizadela prestolnico. Prebivalci Lizbone namreč nimajo obdelovalne zemlje, s katero na podeželju blažijo socialno stisko.

Mestna oblast se je zdaj odločila, da to spremeni. Neobdelano zemljo na obrobju, ki je v javni lasti, so ponudili meščanom. Najem 150 kvadratnih metrov ograjenega vrtička, z lopo in vodo za namakanje vred, jih stane od 50 do 80 evrov na leto. V državi, kjer minimalna plača ne presega 500 evrov, najnižja pokojnina pa 254 evrov, je odločitev padla na plodna tla, dobesedno. Stotine meščanov pomlad že preživlja na svojih vrtičkih v predmestju.

Program je postal tako priljubljen, da zdaj urejajo novih šest hektarov obdelovalnih površin, ki bodo kmalu na voljo meščanom. Ko bo načrt v celoti realiziran, bo Lizbona postala prestolnica z največjim zelenjavnim vrtom v Evropi.

1 komentar:

Jin pravi ...

To pač priča o revščini. Samo zase je pozitivno, da se ljudje s tem ukvarjajo, a gre bolj za nujo. Pri nas je sicer dosti vrtičkarjev, za v prihodnje pa bi bilo za razmisliti, kako meščanom ponuditi nekaj obdelovalne zemlje. Vsi vemo, da je vedno več tako ali tako propada.