ponedeljek, december 12, 2011

Odrekanje ne ščiti


Materam med nosečnostjo in dojenjem pogosto odsvetujejo uživanje alergenih živil. Teorija, po kateri naj bi z odrekanjem različnim vrstam hrane zmanjšali tveganje za razvoj alergij pa je zdaj postavljena pod vprašaj. Po doslej veljavni doktrini naj bi dojenje trajalo pol leta, nato pa naj bi se začelo z uvajanjem drugih vrst hrane. Uživanje najbolj tveganih živil, na primer arašidov, jagod ali morskih sadežev povsem odsvetujejo najmanj do otrokovega tretjega leta. Kasneje, ko naj bi s tveganimi živili prišli v stik, bolj naj bi bili pred njimi zaščiteni.

Raziskave na Londonskem King's College-u, Cambridgu in na Univerzi Duke v Severni Karolini, kažejo nasprotno. Raziskovalci, ki so zadnja leta spremljali razvoj več kot šeststo otrok, so ugotovili nasprotno: prej, ko so bili otroci izpostavljeni tveganim živilom, manjša je bila možnost za pojav alergij. Pri tistih, pri katerih so arašide uživale matere že med dojenjem, so se alergijske reakcije razvile najredkeje. Vse kaže, da so otroci najbolj učinkovito zaščiteni pred alergijami, če s tveganimi živili pridejo v stik že pred rojstvom.      

Ni komentarjev: