petek, november 04, 2011

So grško opereto zrežirali Američani?


Zdaj ko je grški referendum odpovedan in se omahujoči balkanski državi obeta vlada narodne enotnosti, se ponovno odpira vprašanje, koliko so v destabilizacijo skupne evropske valute vpleteni Američani. Ne gre zgolj za dejstvo, da se je odhajajoči grški premier Georgios A. Papandreou rodil v Minnesoti, pod imenom George Jeffrey, da je njegova mati Američanka in da je večino svojega življenja prebil v tujini.

Američani z Evropo tekmujejo za prosta sredstva vlagateljev hitro razvijajočih se ekonomij. Le tako lahko vzdržujejo svoj visok javni dolg in ohranjajo vrednost dolarja, v tej tekmi pa jim je oslabljena Evropa vsekakor v pomoč.

Prve govorice o Ameriški vpletenosti so se pojavile ob veliki vnemi kreditnih agencij pri ocenjevanju evropskih držav. Vse tri vodilne svetovne agencije, mimogrede, registrirane so v ZDA, so denimo spregledale propad Enrona, WorldComa in Lehman Brothers, od začetka svetovne gospodarske krize pa so nadvse dejavne v Evropi. Slabšanje kreditnih ocen je imelo neposredni vpliv na zadolževanje Irske, Portugalske, v zadnjem času pa kroji tudi zadolževanje Italije, Španije in celo Francije.

Vsekakor ni naključje, da zdaj, ko Evropa omaguje pod dolgom opešanih članic evroobmočja, ameriške obveznice cvetijo, kljub temu, da se je pred meseci znižala tudi kreditna sposobnost ZDA. V mednarodni politiki štejejo tudi malenkosti in mogoče gre zgolj za naključje, a gostitelja srečanja Sarkozyja je ob prihodu v Cannes Kitajski predsednik Hu Jintao pustil čakati.

Ni komentarjev: