torek, november 01, 2011

Referendum zamajal evro


Presenetljiva napoved premierja Papandreouja, da sporazum o odpisu dela grškega dolga prepusti referendumski volji ljudstva, danes pretresa svetovne finančne trge. Evropske borze so se ponovno znašle v rdečem, optimizem pa je izpuhtel tudi drugod po svetu.

Grožnja finskega finančnega ministra, da Grčija z referendumom tvega izgon iz evroobmočja, spominja na pritiske, ki jih je bila deležna Islandija ob zavrnitvi sporazuma z Mednarodnim denarnim skladom. Islandski volivci so bankirjem takrat rekli odločen ne. Do Papandreouja so najbolj neprizanesljivi v Nemčiji, ki naj bi poravnala velik del grških obveznosti. Uradni govorec desnosredinske koalicije Angele Merkel ob omembi referenduma ni mogel skriti razburjenja, napovedal pa je celo možnost, da članice evroobmočja zamrznejo izplačila, »ki zadnje leto Grčiji omogočajo preživetje.«

Končni izid je seveda nemogoče napovedati. Medtem ko je premier članom svoje stranke zagotavljal, da »zaupa v državljane in njihovo odgovornost za pravo odločitev«, meritve javnega mnenja kažejo drugačno sliko. Grčija bo, kljub odpisu dolga, ostala do vratu zadolžena, s sporazumom pa naj bi prevzela nove posojilne obveznosti. Meritve javnega mnenja kažejo, da vsaj 60% volivcev sporazum s članicami evroobmočja ocenjuje negativno.

Ni komentarjev: