sreda, november 02, 2011

Prerekanje o evru


Medtem ko se na Azurni obali zbirajo predstavniki najvplivnejših držav G-20, ki bodo na francoski rivieri v četrtek začeli z rednim zasedanjem, letos bo glavna tema pogovorov, kako najrazvitejša gospodarstva obvarovati pred ponovnim zdrsom v recesijo, voditelja najmočnejših držav evroobmočja, Angela Merkel in Nicolas Sarkozy tam gostita grškega premierja Georga Papandreouja.

Papandreouju evropski voditelji že dva dni, odkar je napovedal referendum o sporazumu Grčije z evroobmočjem, očitajo izdajo. Ali gre pri odločitvi, da usodo sporazuma, ki obsega zmanjšanje zadolžitve balkanske države s trenutnih 170% na 120% kosmatega dohodka, delni odpis dolga in prevzem novih obveznosti, mimogrede, Grčija bi se s tem po zadolžitvi izenačila z Italijo, za domoljubno gesto, ali podlo zaroto, je nemogoče ugotoviti, dejstvo pa je, da je bila Papandreoujeva odločitev popolno presenečenje.

Za evropske voditelje, ki so verjeli, da so si s sprostitvijo zadnje tranše pomoči in sporazumom kupili čas ter bankrot preložili na prihodnje leto, posledice niso prijetne. Medtem, ko so delnice na evropskih, nato pa tudi drugih borzah včeraj padale kot za stavo, se je zrušil tudi obvezniški trg evropskih bolnikov in zdaj sta na robu tudi Italija in Španija.

Ne glede na to, ali bo Papandreoujeva vlada, ki je soglasno podprla predlog za referendum, v petek preživela glasovanje o zaupnici, je paradoksalno, Grčija tista, ki vlada Evropi. Evroobmočju namreč ostajata le dve možnosti: ali izplača obljubljena sredstva, se s tem izogne nenadzorovanemu bankrotu in upa na pozitiven izid glasovanja, ali pa Grkom že zdaj odreče pomoč in tvega razpad monetarne unije. Nobena od možnosti ni prijetna, še zlasti, ker prerekanje o evru odmeva po svetu.

Ni komentarjev: