nedelja, oktober 23, 2011

Iz tedna v teden


Čeprav so evropski voditelji za danes obljubljali končno rešitev dolžniške krize, iz Bruslja ni pričakovati novic. Izjava nemške kanclerke, da so finančni ministri včeraj dosegli napredek in da bo dogovor mogoče skleniti do srede, se sliši kot slaba šala. Politika Stare celine s svojo neodločnostjo grozi, da bo svet ponovno pahnila v finančno krizo.

Z včerajšnjih pogajanj v Bruslju je novo le to, da sta Nemčija in Francija začasno zakopali bojno sekiro in se skupaj lotili omahujočih članic evroobmočja, Španije, Italije in Portugalske. Države, ki so se doslej upirale dokapitalizaciji evropskih bank, so popustile in finančne inštitucije bodo morale zdaj okrepiti svojo kapitalsko osnovo ter se pripraviti na delni odpis grškega dolga.

Nerešeno pa ostaja temeljno vprašanje, kdo bo plačal zapitek ali kako se bo preoblikoval reševalni sklad za evro. EFSF je že porabil 140 milijard evrov pri reševanju Irske in Portugalske. S preostalimi 300 milijardami je prešibek, da bi reševal še Španijo in Italijo, ki se jima gospodarska slika iz meseca v mesec slabša.

Še posebej naša zahodna soseda je s 120 odstotno zadolžitvijo in šibko Berlusconijevo vlado vedno bolj ranljiva. Zadnji predlog evropskih finančnikov, ki ga podpira tudi Merklova, bi EFSF preoblikoval v nekakšno garantno inštitucijo, ki bi jamčila za najmanj petinsko poplačilo dolgov evropskih držav, a temeljno vprašanje vendarle ostaja, ali bodo finančni trgi s takim predlogom zadovoljni, sicer gre le za še eno šalo iz evroobmočja.

4 komentarji:

Zoran pravi ...

Samo kako je možno, da imajo še vedno višje plače ko mi ? ,.. Torej vejretno smo mi še na slabšem ?

Lorax pravi ...

Dobro vprašanje, ki bi verjetno zahtevalo daljši odgovor; v enem stavku: plače nujno ne odražajo gospodarskih razmer v državi...

Anonimni pravi ...

Vprašanje je kako daleč se še zadeve lahko poslabšajo??? Nov val recesije bi lahko potonil eu barko in kaj potem sledi si lahko vsak sam zamisli.

Lorax pravi ...

v zadnjem času se najpogosteje omenjata dva scenarija: hiperinflacijska spirala in stagflacija. Oba lahko pripeljeta do nepredvidljivih razmer, o katerih se lahko kaj naučimo iz zgodovine...