torek, maj 03, 2011

Namesto zemlje zamenjali standard

Vlada in agencija za jedrsko in industrijsko varnost NISA sta zaradi nesreče v Fukušimi doslej že dvakrat spremenili japonske jedrske standarde. Najprej so zvišali mejno dozo radiacije za zaposlene v jedrskih elektrarnah s 100 na 250 milisievertov na leto, zatem pa so oblasti TEPCU dovolile še izpust kontaminirane vode v morje, zaradi česar je radioaktivnost morske vode presegla najvišjo dovoljeno raven za 100 krat. V tretje je zdaj prišlo do upora.

Skupina besnih staršev iz prefekture Fukušima je v petek predstavnikom vlade izročila vrečo s prstjo ene od šol iz prizadetega območja. Vlada je namreč v postopek predložila novo spremembo mejne vrednosti, tokrat za japonske šolarje. Ti bi po novem lahko namesto 1 milisieverta prejeli 20 milisievertov na leto, toliko, kolikor jih nemški predpisi dopuščajo za zaposlene v jedrskih elektrarnah.

Pristojni priznavajo, da gre za skrajni ukrep, ki naj bi omogočil šolanje otrok v prizadetem območju, zanikajo pa, da so po sredi stroški. Alternativo bi predstavljala le popolna zamenjava trideset centimetrske plasti zemlje in peska v okolici šol, zato so mnogi prepričani, da gre za še enega od manevrov Japonske vlade, s katerim se izogiba naraščajočim stroškom sanacije jedrske katastrofe. Tri četrtine šolskih dvorišč v okolici Fukušime naj bi bilo tako kontaminiranih, da radioaktivnost krepko presega dosedanji milisievert na leto. Meritev prsti, ki so jo prizadeti starši izročili vladnim uradnikom, je pokazala vrednost 38 milisievertov.

Na nedopusten odnos japonskih oblasti do lokalnega prebivalstva zdaj ne opozarjajo več le okoljevarstvene organizacije. Toshiso Kosako, profesor Tokijske univerze, ki je vladi doslej svetoval pri obvladovanju krize, je protestno odstopil in pristojne okrivil za nesprejemljivo kršenje mednarodno priznanih standardov. Predstavniki organizacije Zdravniki za družbeno odgovornost, ki je za svoje delo prejela Nobelovo nagrado, pa so japonsko vlado opozorili, da so otroci veliko bolj ranljivi od odraslih in da se bo zaradi spremembe standarda verjetnost za rakava obolenja med njimi najmanj podvojila

Ni komentarjev: