torek, november 08, 2011

Motnje za mizo


Vsak od nas ima bolj ali manj priljubljene jedi. Odkar jedilnikov ne določajo več pridelki na domači njivi, pač pa predvsem ponudba supermarketov, lahko sami odločamo o tem, kaj bomo jedli in kako bodo živila pridelana. Prosta izbira pa prinaša tudi nove izzive, saj omogoča bolj ali manj zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Ameriški strokovnjaki so v zadnjih letih opazili pojav dveh novih oblik prehranskih motenj: izbirčnost in ortoreksijo.

Izbirčneži v veliki meri sledijo otročjim prehranskim navadam. Njihov izbor je strogo omejen na majhno število jedi, na primer zgolj na testenine, ocvrt krompirček ali pice. Nekateri sklepajo, da so take prehranske navade posledica težav pri odraščanju, drugi jih obravnavajo kot obliko psihične motnje, tretji pa verjamejo, da gre za ljudi, ki imajo tako izrazit čut okušanja, da jih raznoliki jedilniki motijo in se zato zatekajo v monotono prehrano neizrazitih barv in okusov.

Za razliko od izbirčnežev ortoreksike (lat. tisti, ki se pravilno hrani) označuje obsesija z zdravo prehrano. Navadno uživajo zgolj biološko pridelana živila, brez kakršnihkoli dodatkov, pogosto pa iz prehrane povsem izločijo tudi kofein, alkohol, sladkor, sol in začimbe, mnogi celo pšenico ali mlečne izdelke. V bolj ekstremnih oblikah se ortoreksiki zatekajo izključno k surovi hrani ali uživanju nekaterih prehranskih skupin ali pa skušajo živila v celoti pridelati sami.

Čeprav sta izbirčnost in ortoreksija manj nevarni od drugih motenj hranjenja, pa lahko prav tako vplivata na posameznikovo zdravje. Bolj, ko je izbor živil omejen, večja je verjetnost, da se pri ljudeh pojavijo posledice neuravnotežene prehrane, pomanjkanje določenih vitaminov ali mineralov ali pa motnje absorbcije. V izjemnih primerih ortoreksija ali pretirana izbirčnost vodita do anoreksije. Poleg fizioloških posledic imata obe motnji tudi svojo družbeno dimenzijo. Mnogi izbirčneži ali ortoreksiki se izogibajo skupnim obrokom s sodelavci ali prijatelji, saj se bojijo zavračanja ali norčevanja iz njihovih prehranskih navad.

Ni komentarjev: