torek, april 05, 2011

Rusi prihajajo!


Medtem ko Japoncem v Fukušimi že pomagajo ekipe Američanov in Francozov, naj bi se jim zdaj pridružili še Rusi. V pristanišče ob kompleksu poškodovanih elektrarn naj bi iz Vladivostoka privlekli plavajočo ploščad Suzuran, eno največjih naprav za dekontaminacijo vode na svetu. Plavajočo čistilno napravo iz leta1989 sicer uporabljajo ob razgradnji ruskih jedrskih podmornic. V letu dni lahko dekontaminira 7.000 kubičnih metrov odplak.

To bo sicer le kaplja v morje. V Fukušimi se morajo ta teden znebiti skoraj 12.000 kubičnih metrov nizkoradioaktivnih odplak, ki so se nabrale v rezervoarjih. Izpraznjene bazene potrebujejo za skladiščenje visokoradioaktivne vode, ki se nabira v poškodovanih reaktorjih. TEPCO načrtuje nakup še treh ploščadi, ki bi jih zasidrali v pristanišču in bi služile za dekontaminacijo vode.

Nadaljuje se tudi operacija mašenja odprtine na poškodovanem reaktorju št. 2. Po neuspešnem poskusu s polimerno smolo bodo razpoko zdaj skušali zapolniti s tekočim steklom iz nanodelcev. Nadaljujejo tudi s poskusnim zagonom hladilnih črpalk, da bi omogočili recikliranje hladilne vode. Dokler zaprtih sistemov ponovno ne usposobijo, se bo kontaminirana voda nabirala v kompleksu. Ocenjujejo, da se je je nabralo že 60.000 kubičnih metrov.

TEPCO pa ima še nove težave. Danes so lokalnim oblastem in preseljenemu prebivalstvu pričeli izplačevati odškodnino, ki jo imenujejo "žalni denar", medtem pa se poraja vprašanje, kdo bo kril stroške reševanja, saj so delnice podjetja po nesreči strmoglavile na pičlih 20 odstotkov prvotne vrednosti.

Ni komentarjev: