sreda, april 06, 2011

Iz Fukušime spet nekaj dobrega

Japonskim delavcem, ki se trudijo obvladati poškodovane reaktorje v Fukušimi, je ponovno uspel veliki met. Potem ko so prejšnji teden v kompleks pripeljali elektriko in zagnali prve električne črpalke, jim je danes ponovno uspelo nemogoče. Po dveh dneh neuspešnih poskusov je razpoka na reaktorju št. 2. zamašena. To je pomemben dosežek, saj je bila voda iz poškodovanega reaktorja visoko kontaminirana. Odčitek v bližini je za pet milijonkrat presegal dovoljeno vrednost.

Razmere pa ostajajo zapletene. Nekateri poznavalci že več časa poudarjajo, da gre v Fukušimi za nesrečo, ki presega Černobilsko. Za razliko od sovjetske nesreče izpred četrt stoletja, v kateri je bil udeležen zgolj en reaktor, se Japonci soočajo s štirimi nestabilnimi jedrskimi sistemi. V reaktorjih so se sredice verjetno delno stalile, nekateri zadrževalni hrami so poškodovani in puščajo, razmere pa še otežuje izrabljeno gorivo, ki se nahaja na sedmih lokacijah kompleksa. Skupna količina radioaktivnega materiala v izrabljenem gorivu je po prepričanju analitikov večja od tiste, ki je eksplodirala in zgorela v Černobilu.

Poleg omejevanja nekontroliranega iztekanja radioaktivnih odplak v morje, je zdaj prva naloga reševalcev ohranjanje poškodovanih reaktorjev v stabilnem stanju. Da bi preprečili eksplozije vodika, ki so v prvem tednu po nesreči poškodovale reaktorje, bodo v prvega danes začeli vpihovati dušik, ključnega pomena pa je ponovni zagon hladilnih sistemov. V primeru, da so obstoječi preveč poškodovani, TEPCO obljublja, da bodo ob treh najbolj problematičnih zgradili nove. Če Japoncem uspe še ta podvig, bo najhujše mimo.

Ni komentarjev: